Тиждень правових знань

Права людини в сучасному світі – це проблема, вирішення якої стоїть у центрі практичної діяльності як міжнародної спільноти, так і кожної держави. 10 грудня – Міжнародний день захисту прав людини, саме уцей день у1948 році, Генеральною Асамблеєю ООН було прийнято Загальну декларацію прав людини. Спираючись на міжнародно-правові стандарти, проголошені в Декларації, у 1996 році Верховна Рада України прийняла Конституцію України. В ній зазначено, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. Конституція України — основний Закон нашої держави — увібрала фундаментальні положення Декларації, зокрема, щодо верховенства прав людини, рівності і непорушності її прав, права людини на свободу і особисту недоторканість, на достатній рівень життя та інші права.

В нашій школі проходив тиждень правових знань, приурочений Міжнародному дню захисту прав людини. Відкривала тиждень правових знань загальношкільна лінійка. В гості до учнів приходила Феміда, яка розповідала про обов’язки учнів.

11 грудня 2018 року було проведено анкетування серед учнівської молоді 5-11 кл. «Чи знаю я свої права та обов’язки?».

На класних годинах класні керівники 5-11 кл. розповідали про права та обов’язки учнів та їх батьків, юридичну відповідальність учнів, яку вони несуть в разі недотримання прав та невиконання обов’язків. Кожен усвідомив, що жодне право не існує без обов’язку. «Обов’язок без права – це рабство, а право без обов’язку – це анархія».

Учитель історії та правознавства Сечкар Ю.О. підготувала та провела ігрове заняття «Права свої знай, та про правила й обов’язки не забувай» для учнів 5-6 класів. Учні виконали вправу «Мозковий штурм», під час якої пригадали, що таке права, обов’язки та правила, за допомогою малюнків повторили права дітей та обов’язки, які повинні виконувати учні. Виконуючи віршовані завдання, школярі склали «Стежину правил». Під час проведення гри «Додай слово» школярі підбирали рими на правила поведінки. Під час проведення конкурсу «З якої казки» школярі пригадали казки та назвали, які правила поведінки порушив кожен із казкових героїв або які права порушили проти них.

Протягом тижня правових знань був проведений конкурс есе на правову тематику серед учнів 9-11 класів. Слід зазначити, що учні виявили високу зацікавленість та взялиактивну участь в обговоренні окремих статей Декларації та Конституції України, що регламентують норми захисту прав та свобод людини. Та зокрема і такими питаннями як: які категорії осіб мають право на пільги при вступі до вищих навчальних закладів; яким чином можна здійснювати пошук роботи після закінчення школи, чи є право в 14 річної особи на працю; які цивільні права на обов’язки виникають в неповнолітніх осіб, з якого віку настає повна цивільна дієздатність, правила поводження в громадських місцях, ушколі та багато іншого.

Бібліотекар Косарєва І.І. підготувала виставку «Підліток і Закон». Протягом правового тижня учні школи мали змогу ознайомитися з правовими документами, Законами України та Конституцією України.

Я маю право жити на Землі,

Творити, дихати, учитись,

Примножувать багатства всі її,

Своєю Україною гордитись.

Я маю право на веселку і весну,

На щедру осінь і на тепле літо,

На зиму, так безмежно чарівну,

І на поля зі стиглим житом.

На золотаве сонце в небесах,

Що щедро Україну зігріває

На соловейка спів в гаях

І на любов батьків, безмежну і безкраю!


Кiлькiсть переглядiв: 45