23 жовтня – День визволення міста Мелітополя від гітлерівських загарбників

23 жовтня – День визволення міста Мелітополя

від гітлерівських загарбників

22 червня 1941 року чорною датою врізалося в пам’ять українського народу. Німецький чобіт вступив на нашу рідну землю, на землю наших батьків.

6-го жовтня 1941 року гітлерівські війська окупували Мелітополь. Над містом опустилася дворічна ніч, терору і насильства. Фашисти почали планомірне винищення мирного населення. На території міста та району було влаштовано кілька в’язниць і концентраційних таборів. До Німеччини із Мелітополя та району було вивезено понад 10 тис. осіб, вбито – 15 тис. осіб.

Мелітополь був для гітлерівців важливим стратегічним пунктом, тут знаходилися великі сили Абверу і «СД». Великі надії окупанти покладали на створену тут лінію укріплень, що отримала назву «Вотан», основним опорним пунктом якої був Мелітополь.

Німцям протистояли війська Південного фронту під командуванням генерала Ф. Толбухіна. 20-го вересня 1943 року радянські війська силами Південного фронту вийшли на підступи до лінії «Вотан». 26 вересня генерал армії Ф.І. Толбухін перегруповує основні сили і завдає масованого удару по позиціях супротивника. Так розпочалася Мелітопольська операція.

23 жовтня 1943 року над містом замайорів Прапор Перемоги! Мелітополь був звільнений від гітлерівських окупантів.

Дорогою ціною дісталася Перемога. У визволенні міста взяли участь 69 військових з’єднань. У ході Мелітопольської операції було знищено 78 тис і взято в полон понад 13тис. гітлерівських солдатів і офіцерів. Знищено понад 800 танків і самохідних гармат.

За подвиги, здійснені в ході Мелітопольської операції, 87 бійців і командирів удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Імена 12-ти солдатів і офіцерів, уродженців Мелітополя, навічно занесені в книгу Параду Перемоги!

Напередодні Дня визволення Мелітополя учнями нашої школи була проведена благодійна акція «Подарунок ветерану» - учні 5-11 кл. зібрали продуктовий кошик для мешканця нашого села, колишнього остарбайтера і репатріанта Сизова Анатолія Трифоновича.

Хвилиною мовчання і покладанням квітів на меморіалі Слави і Братській могилі на цивільному кладовищі учні і вчителі вшанували воїнів, загиблих у запеклих боях за нашу землю.

Ми пам’ятаємо, ми не забудемо…

/Files/images/2019-2020/23_jovtnya/0.jpg

/Files/images/2019-2020/23_jovtnya/1.jpg

/Files/images/2019-2020/23_jovtnya/3.jpg

/Files/images/2019-2020/23_jovtnya/4.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 57