18 травня 1944 р. – початок депортації кримських татар та інших народів Криму

18 травня 1944 р. – початок депортації кримських татар та інших народів Криму

18 травня для кримськотатарського народу - День скорботи і вшанування пам'яті жертв, які загинули у страшні роки примусового виселення кримських татар радянською владою. Рівно 76 років тому сталінський режим за два дні депортував з Криму майже 200 тис. татар.

Депортація кримських татар почалася вранці 18 травня 1944 р. Депортованим давали на збори від декількох хвилин до півгодини. З Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя їх ешелонами відправляли на схід СРСР. До кінця червня 1944 р. було виселено 200 тис. осіб. Протягом року від голоду, хвороб і виснаження загинули понад 30 тис. кримських татар. Після цього радянський режим вдався до нівелювання історичної пам'яті про кримську державність і кримських татар. 25 червня 1946 року Крим позбавили статусу автономії та перетворили на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки замінили на стандартні радянські назви.

Депортація кримських татар – один з найбільших злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Масове повернення до Батьківщини стало можливим лише після 1989 р.

День сьогодні сумний.

День сьогодні трагічний і чорний.

В день травневий колись

Нас погнали назустріч вітрам.

Ми вертаємось в Крим.

Він, як мати,

зігріє й пригорне,

Тільки ж хто відповість

За все зло, заподіяне нам?!

Село Терпіння почало заселятися кримськими татарами з 1968 р. Однією з першою родин – переселенців з Узбекистану стала родина Кірмачів. Невдовзі сюди переїхали родини Фейзуллаєвих, Шурваджиєвих, Хасанових.

В наш час неможливо уявити населення нашого села без кримських татар, без їхньої чудової культури, традицій, смачних народних страв. Кримські татари – надзвичайно щирий, доброзичливий, гостинний народ і в цьому впевнені всі жителі села Терпіння, який береже свої традиції і передає їх від старшого покоління молодшому!

18 мая 1944 года - Депортация крымских татар. Ніколи знов!

/Files/images/2019-2020/karantin/Рис.3 Кримс татари.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 121