28 жовтня відзначається День визволення України від нацистських загарбників

День визволення України від фашистських загарбників— це день пам’яті, яке відзначається вУкраїніщорічно28 жовтня, у день остаточного вигнання військнацистської Німеччинита її союзників під часДругої світової війниза межі сучасної території України.

У цей день ми схиляємо голови перед пам'яттю загиблих воїнів-визволителів та вклоняємося живим учасникам тих героїчних подій. Подвиг наших ветеранів – це еталон мужності, патріотизму, сили волі та справедливості. Ми зберігаємо правдиву історію великої перемоги нашого народу, адже це складає міцну основу для єдності майбутніх поколінь.

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації.

На території України цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст, 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

Воїни-українці зробили вагомий внесок у перемогу над нацистською Німеччиною та її союзниками. Радянськими бойовими нагородами було відзначено 2,5 млн. осіб., які очолювали більше половини з 15 фронтів, що діяли в період боротьби з німецько-фашистськими загарбниками.

На відзнаку мужності й героїзму українського народу, який захищав свою землю від поневолювачів, почесне звання «Місто-герой» було присвоєно містам Київ, Одеса, Керч і Севастополь.

Їх прийняла війна, лишивши списки,
Загиблих в праведнім бою,
Застигли в тузі обеліски
В гранітнім з каменю строю.

Їх імена на мраморі куто,
На граніті, металі,
Щоб кожен їх знав;
«Ніхто не забутий, ніщо не забуто!
І безвісті ніхто не пропав!»

Кiлькiсть переглядiв: 80